sobota 29. prosince 2012

Kami-sama Hajimemashita

Zdravím všechny čtenáře, čtenářky a čtenářčata.

Jako svou první recenzi na Anime-Recenze jsem si vybral toto překrásné, právě dokončené anime (které, jak doufám, bude mít v budoucnosti i pokračování) oficiálně nazvané Kamisama Kiss, neboli polibek od boha.

Pokud máte rádi poklidnější děj, nenucený humor a hlavně příjemnou zábavu, rozhodně si ho nenechte ujít :-)


První, co se mi vybavilo po spatření hlavní postavy naprosto normální dívenky Nanami, byl Ouran High School Host Club ~ Haruhi-chan. Stejná tvářička, úsměv, ty oči… V tu ránu si mě alespoň částečně získalo a já se mohl opřít do židle a sledovat, jestli to nakonec nezprasí.

Nemohu si pomoci, úplná Haruhi (Ouran)

Příběh

Nanami, dívka, kterou vyhodili z baráku, až skončila na lavičce v parku, potká (poté co ho zachrání před strašným a ukrutným krvežíznivým psem) Mikageho. Mladě vypadajícího mládence. Ten si vyslechne její story a nabídne dívce jeho příbytek. Svatyně na vrcholu kopce. Políbí ji na čelo a vypaří se. „Co to k čertu bylo?“. Nanami se tedy přemístí do svatyně, kde potká nebezpečně vypadajícího liščího démona (kawaii neko-no-mimi) Tomoe. Shodou všech možných uvěřitelných i absurdních náhod se ti dva políbí, což zpečetí jejich kontrakt a Tomoe začne Nanami dělat sluhu.

Mikage, ex-bůh

Dále nás čeká už jen klasické díl co díl

- Poklidný začátek, který je napaden nějakým problémem
- Nanami je v ohrožení, Tomoe přispěchá a chce jí pomoct
- Problém však odstraní jen částečně, zbytek je na Nanami, která vše vyřeší svou dobrostí a čistým srdcem
- Poklidný a usměvavý konec

Velmi podobný sled okolností a událostí je však typický i pro úspěšná anime, jako třeba Natsume Yuujinchou, a přesto jen tak neomrzí a těšíte se na další díly. A právě to je případ i pro Kami-sama Hajimemashita.

Sbohem, posmrtný živote

Obsah

Toto anime si nehraje na nic vážného, na něco, co není - je to čistě zábavná sketchová show, kde se je po známé úspěšné vyšlapané cestičce. A přesto nabídne i něco navíc. Tvorbu charakterů.
Nanami, jak už to chodí (Katekyou Hitman Reborn!, One Piece, Naruto, Bleach, Inuyasha) potkává jednou za x dílů novou postavu, která ji napřed nějak ohrozí, ale poté se s ní (díky její sálající dobrotě a charisma) skamarádí a mnohdy ji i pomáhá. Ať už je to Karasu Tengu, černý havran, nebo Mizuki, hadí démon, postupně si takto tvoří komunitu, která se stále rozrůstá a i přes jejich dané persóny se ony postavy (pravda, ne všechny) vyvíjí a mění názory na svět, upravují své chování a dělají to, co by nikdy předtím nedělaly. Toto žene seriál dopředu.

První setkání s Tomoe-donou

Hudba

Už dlouho jsem nezažil opening či ending, který bych si pouštěl znovu stále dokola, našel si díky tomu, kdo to zpíval, zkusil sehnat noty na klavír a těšil se na nový díl i právě kvůli této lahodě pro uši.

To stejné platí i pro seriál jako takový. Zde autoři vědí, kde dát jakou hudbu, do jaké scény dát akčnější, do jaké klidnější (oproti tomu naprosto šíleně hudebně kompilovaný Zetsuen no Tempest, kde je hudba prostě… beze slov… špatná…). Usadí se v hlavě a nepustí. Tomu říkám úspěch :-)

Karasu Tengu (oproti ___ vcelku pohledný mládenec)

Závěr

Kami-sama Hajimemashita není nijak revoluční anime, nemá v sobě žádnou hlubokou myšlenku, nepřekvapí ničím novým a na episody se netěšíte kvůli celistvému příběhu, jako spíše epizodnímu. A přesto v sobě ukrývá magii, nějaké kouzlo, světélko, kvůli kterému si vás přiváže k srdci, myslíte na něj, zpíváte si hudbu, usmíváte se nad onou roztomilostí Nanami a zabedněností Tomoeho, chcete vědět víc z minulosti, těšíte se na budoucnost, jak to jen asi dopadne a to je právě to, co dobré anime dělá dobrým. Ono očekávání. Nemusí to být diamant, ale musí zahřát u srdce, nebo něčím zaujmout a zde se to povedlo.

Určitě se najdou tací, kterým to nic neřekne. Kterým bude připadat Nanamin osud až moc průměrný a nudný a já se nedivím. Ne-každému se líbí Ouran. Ne-každý objeví zálibu v One Piece. A to jsou poklady nad všemi poklady.

Hodnocení: 8/10


 
Opening

Hodnocení ostatních členů redakce: Kirito: 7/10 || Babu: 8/10



2 komentáře:

  1. Super napsáno :) Kamisama Hajimemashita si mě omotalo kolem prstu a ani nevím jak ^_^

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj všichni, nevíte kde bych mohla sehnat tohle anime? - nemůžu najít žádné díly s cz nebo sl titulkami. Poradíte mi?

    OdpovědětVymazat